‘Dani maline’ 7. i 8. jula u Novom Travniku

Povećan plasman domaće maline na bh. tržištu, kako dodaju, predstavljao bi značajnu podršku ovom sektoru koji sada izvozi oko 98 posto uroda.

Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma ‘Dani maline’ bit će održan 7. i 8. jula u Novom Travniku.

“Sajam ‘Dani maline’ nastao je 2007. godine s ciljem da promoviše organsku poljoprivrednu proizvodnju i eko turizam, a posvećen je poljoprivrednoj kulturi malina zbog čega je i dobio naziv. Otkupna cijena maline je u periodu nastanka sajma bila niska, te se organizacioni odbor ‘Dani maline’ transparentno borio da na što bolji način promoviše vrijednost maline pri čemu je uključeno na hiljade operatera, tako je ove godine najavljena sajamska cijena maline od 3,50 KM po kilogramu,” saopćeno je iz Saveza Organsko FBiH.

Povećan plasman domaće maline na bh. tržištu, kako dodaju, predstavljao bi značajnu podršku ovom sektoru koji sada izvozi oko 98 posto uroda, dok potrošnja malina po stanovniku u BiH iznosi svega oko 920 grama godišnje.

U okviru sajma će biti održani okrugli stol o temi ‘Stanje i perspektive proizvodnje i plasmana maline u BiH’, kao i konferencija o temi ‘Uticaj primjene zakona i podzakonskih akata na certifikaciju organske proizvodnje’.