Ekonomski rast praćen rastom robnog izvoza od 13,5 posto

Broj zaposlenih u martu 2017. godine nastavio se uvećavati po stopi od 4,4 posto na godišnjem nivou i iznosio je 750,5  hiljada.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – april 2017. godine u kojoj se navodi da je ekonomski rast praćen snažnim realnim rastom robnog izvoza od 13,5 posto, uz skroman rast finalne potrošnje i neznatno povećanje investicija.

Osnovne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene u BiH u periodu januar – april 2017. godine su dvocifrena nominalna povećanja izvoza i uvoza, blagi rast deficita u nominalnom smislu i poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom.

Kao i prethodnog mjeseca, broj zaposlenih u martu 2017. godine nastavio se uvećavati po stopi od 4,4 posto na godišnjem nivou i iznosio je 750,5  hiljada. Uz smanjenje broja nezaposlenih, administrativna stopa nezaposlenosti u BiH je niža u poređenju s martom 2016. godine i iznosi 40,1 posto.

I u prošloj godini zabilježen je ekonomski rast u BiH,  a glavni nosioci rasta bili su izvoz i finalna potrošnja, dok su investicije stagnirale, navodi se u Godišnjem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje o ekonomskim trendovima u BiH za 2016. godinu, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Prema Informaciji, u prošloj godini u Bosni i Hercegovini registrirano je povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od 4,3 posto, a ostvareni rast bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih osoba u ovoj grani za 2,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječan broj zaposlenih osoba u BiH u 2016. godini se nastavio uvećavati i iznosio je 728,6 hiljada i veći je za 2,2 posto na godišnjem nivou.

Ukupno je prikupljeno prihoda u iznosu 13,2 milijarde KM, što je za pet posto više nego u prethodnoj godini. Više od polovine tog iznosa prikupila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, i to  6,6 milijardi KM, a ostatak su prikupile entitetske poreske uprave.

Depoziti su na kraju godine iznosili 17,52 milijarde KM, što je  povećanje za 7,4 posto.

BiH je u prošloj godini ostvarila ukupni robni izvoz od 9,5 milijardi KM, što predstavlja nominalno povećanje od 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2018. – 2020. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, ekonomske aktivnosti u 2018. godini u našoj zemlji trebale bi porasti za 3,6 posto, dok se očekuje realni rast bruto investicija od 9,2 posto. U 2019. godini očekuje se ekonomski rast od 3,8 posto, odnosno od  4,1 posto u 2020. godini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.