‘Hidrogradnja’ nakon 20 godina pozitivno posluje

U proteklih šest do sedam mjeseci ‘Hidrogradnja’ je uspjela konsolidovati, remontovati i modernizovati određene postojeće kapacitete, a za to je sve trebalo mnogo racionalizacije, što je rezultiralo pozitivnim poslovanjem firme. 

‘Hidrogradnja’ nakon 20 godina prvi put pozitivno posluje – izjavio je na  konferenciji za medije u srijedu stečajni upravnik ove firme Zijad Fazlagić.

Fazlagić je naglasio da je ‘Hidrogradnja’ u proteklih šest do sedam mjeseci uspjela konsolidovati, remontovati i modernizovati određene postojeće kapacitete, a za to je sve trebalo mnogo racionalizacije, što je rezultiralo pozitivnim poslovanjem firme.

Hidrogradnja je za šest mjeseci ostvarila prihode u visini 1.700.000 KM, a Fazlagić do kraja godine očekuje da će taj iznos biti između četiri i pet miliona.

U kompaniji je  zaposleno više od stotinu radnika koji imaju redovna primanja i plaćene doprinose, a ukupni mjesečni prihodi ‘Hidrogradnje’ se kreću oko 350.000 KM.

“Racionalizaciju smo uradili u svim profitnim centrima. U jednom profitnom centru umjesto 40 zaposlenih, za isti fizički obim proizvodnje radi pet zaposlenih, a prihod je gotovo 50.000 KM po zaposlenom radniku,” rekao je Fazlagić.

Kompanija je otvorila i kamenolom ”Hadžići” u koji bi trebalo uložiti oko 300.000 KM za modernizaciju sistema, koji bi nakon toga bio i veoma pouzdan.

“Trenutni kapacitet kamenolma je oko 500 tona kamena dnevno, a naš cilj je da taj kapacitet dignemo na 1.000 do 1.500 tona dnevno. U prethodne četiri godine grad se snabdijevao kamenom iz drugih kantona i iz RS-a, a kamenolom ‘Hadžići’ je izgradio pola Sarajeva,” objašnjava stečajni upravnik ‘Hidrogradnje’.

U revitalizaciju kapaciteta i modernizaciju kamenoloma ‘Hadžići’, ‘Hidrogradnja’ je do sada uložila oko 400.000 KM, a Fazlagić očekuje da će dodatnih 200 do 300 hiljada moći izdvojiti iz tekućih poslovanja. Remont bi trajao dva do tri mjeseca, a tender za izvođača radova je već raspisan.

Fazlagić dodaje da je stalna briga ove kompanije ”kako dalje”. “Hidrogradnja” ima velika potraživanja u Iraku i Libiji, gdje je potrebno  ponovo registrovati firmu.

– U Libiji imamo ugovorenih 100 miliona KM posla. Bio sam u toj zemlji nedavno i Libijci očekuju da ćemo nastaviti s poslom kada steknemo uslove. Ako se to desi, moći ćemo servisirati i radnike na birou i obaveze prema tim radnicima. U suprotnom se to neće desiti jer je kompletna imovina “Hidrigradnje” pod hipotekom i ne postoji ništa što bismo mogli prodati – kaže Fazlagić.

Dodao je da veliki problem kompaniji predstavlja tridesetak milona maraka kamata prema Poreskoj upravi.

“To je strašno opterećenje i ako ne postignemo dogovor s Vladom da se to otpiše, agonija ‘Hidrogradnje’ će trajati mnogo duže. Taj iznos je preveliko opterećenje za ovaj kolektiv u ovom momentu,”- zaključio je.

‘Hidrogradnja’ se nalazi u stečaju od oktobra 2016. godine. Potraživanja kompanije prma arapskim zemljama iznose više od 400 miliona dolara, a dugovanja prema povjeriocima su oko 70 miliona KM.