Jablanica: Potpisan 31 ugovor po programu poticanja zapošljavanja MSP-a

34 lica biti će uposlena kod poslodavaca, a trinaest radnika će registrovati samostalnu djelatnost. Ukupna sredstva koja su dodijeljena iznose 200 000,00 KM.

Općina Jablanica, nosilac BFC SEE certifikata, općine sa povoljnim poslovnim okruženjem već šestu godinu zaredom, provodi ‘Program poticaja zapošljavanja’, za što je do sada izdvojeno ukupno 938 000,00 KM.

Tim povodom, načelnik općine Jablanica Salem Dedić, potpisao je danas 31 ugovor sa korisnicima sredstava po Programu poticanja zapošljavanja Malih i srednjih preduzeća u općini Jablanica u 2017. godini. Potpisivanje je upriličeno u Sali za sjednice Općinskog vijeća, a korisnici za poticaje odabrani su na osnovu Javnog poziva i predviđenih kriterija.

Korisnici bespovratnih budžetskih sredstava u visini od 200 000,00 KM su privrednici općine Jablanica, odnosno pravna i fizička lica, koji su iskazali potrebu zapošljavanja osoba iz ciljne skupine, nezaposlene osobe sa evidencije za nezaposlene na Birou rada Jablanica, te preduzeća, obrti i drugi oblici organizovanja koja su iskazala potrebu zapošljavanja osoba iz ciljne skupine.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica kazao je u izjavi za medije kako će se po osnovu sredstava iz programa zapošljavanja poticaja MSP za 2017. godinu ukupno (samo) zaposliti ili registrovati djelatnost 47 lica.

“Na Javni poziv ukupno se prijavilo 35 aplikanata, od čega je 31 aplikant ispunio eliminacijske uvjete. Trideset i četiri lica biti će uposlena kod poslodavaca, a trinaest radnika će registrovati samostalnu djelatnost. Ukupna sredstva koja su dodijeljena iznose 200 000,00 KM. Za projekte poticanja obrta izdvojeno je 52 000,00 KM, za projekte poticanje trgovine, turizma i ugostiteljstva izdvojeno je 68 000,00 KM, dok je za mlada preduzeća odobren jedan projekat sa 4 000,00 KM. Za projekte poticanja industrijske proizvodnje, kao što su prerada i obrada kamena i tome slično, izdvojeno je 76 000,00 KM, a za projekte poticanja startup preduzeća nije bilo aplikanata,” kazao je Dedić.

Istaknuo je kako je cilj Programa poticaja  da se putem poticanja zapošljavanja MSP kroz projektne aktivnosti startup i mladih preduzeća, industrijske proizvodnje, obrta, trgovine, turizma i ugostiteljstva, u okviru ostvarivanja i održavanja veće stope zaposlenosti, omogući zapošljavanje lica i skidanje sa evidencije nezaposlenih Biroa rada Jablanica.

“Realizacije Programa početi će od mjeseca augusta, i iskreno želim da se i ovaj program što uspješnije implementira, na obostrano zadovoljstvo potpisnika ugovora i općine Jablanica,” poručio je Dedić.