Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u Federaciji BiH

Vlada FBiH želi da svi akteri u trgovini budu zadovoljni te da status zaposlenih bude kvalitetan i koliko je moguće približan europskim standardima.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširević i predsjedavajući pregovarač tima grupacije poslodavaca za djelatnost trgovine pri Udruženju poslodavaca FBiH Edin Ibrahimović potpisali su utorak u Mostaru ‘Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u Federacije BiH’.

“Ovim kolektivnim ugovorom su predviđeni bolji uvjeti rada odnosno prava i obveze radnika i poslodavaca u djelatnosti trgovine koja nažalost nosi loš atribut,” naglasila je Beširević.

Dodala je kako je ovo prvi kolektivni ugovor za privatnu djelatnost trgovine.

“Cilj kojem težimo je da u narednom razdoblju sva poduzeća, koja su članice udruženja poslodavaca i oni na koje će se ovaj ugovor odnositi, budu istodobno poduzeća čiji će radnici bit sindikalno organizirani,”ocijenila je Beširević.

Predsjedavajući pregovarač Ibrahimovića je rekao kako su zaposleni najveća vrijednost, ali okruženje u kojem radimo i živimo je teško i izazovno.

“Svi moramo raditi kako bi unaprijedili poslovno okruženja. Na taj način ćemo stvarati nove vrijednosti i bolje uvijete za zaposlene,”naglasio je Ibrahimović.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je kako je trgovina značajan aspekt poduzetništva i privređivanja u državi te kako je ambicija da se trgovina poboljšava i raste a zaposlenici budu zadovoljniji.

“Vlada Federacije BiH kroz svoju reformsku agendu ide ka poboljšanju seta radno-pravnog zakonodavstva koji u svakom slučaju želi afirmirati i poticati poduzetništva, a jedna od značajnih grana poduzetništva je trgovina,” istaknuo je Vujanović.

Ministar je rekao kako Vlada FBiH želi da svi akteri u trgovini budu zadovoljni te da status zaposlenih bude kvalitetan i koliko je moguće približan europskim standardima.

Tijekom potpisivanja ugovora je istaknuto kako je u trgovini na području BiH zaposleno 130 000 radnika.