Ministri iz regiona traže od Hrvatske da ukloni diskriminatorske odredbe

Zatraženo od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te  “da ukine diskriminatorske odredbe” iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

Ministri trgovine i poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, na  vanrednom sastanku održanom jučer u Sarajevu, zatražili su od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te  “da ukine diskriminatorske odredbe” iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura).

Otežavajuću činjenicu predstavlja to što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

“Utvrdili smo da su na taj način ugroženi ekonomski interesi proizvođača iz BiH, Srbije i Crne Gore i Makedonije,” kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na pres-konferenciji nakon sastanka.

Istakao je da se telefonski čuo sa ministrom poljoprivrede Hrvatske Tomislavom Tolušićem, koji je izrazio spremnost za rješavanje problema u vezi sa Pravilnikom.

Nadležni ministri iz regiona donijeli su zaključke u kojima su nadležnim predstavnicima u Hrvatskoj poručili da cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posrednu zaštitu domaćih proizvoda ili posredno oporezivanje uvoza.

“Ta cijena treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u odnosu na cijene koje važe u zemljama regiona i u EU,” dodao je Šarović.

Sastanak je bio usmjeren na to da se omogući slobodan protok roba i da se zaštite ekonomski interesi BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U tom smislu, ministri su pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog problema radi poštovanja principa slobodne trgovine, a u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pored ministra Šarovića sastanku su prisustvovali i nadležni ministri iz Srbije, Makedonije i Crne Gore –  Rasim Ljajić, Ljupčo Nikolovski i Dragica Sekulić, koji su predložili da se naredni sastanak sa nadležnim ministrom u Vladi Hrvatskedo održi kraja ove sedmice u Podgorici.