Od Vlade RS-a zatraženo da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju

Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS-a prekine jer će BiH biti jedina zemlja koja neće pristupiti transportnoj zajednici.

U Briselu je veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa Bosne i Hercegovine transportnoj zajednici. Direktno je spomenuta Vlada Republike Srpske od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju – izjavio je u ponedjeljak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije (EU) u Briselu.

Visoka predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS-a prekine jer će BiH biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

Šarović je kazao da je i Srbiji napravljena loša usluga jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice.

“Nemamo puno vremena da se stvari isprave, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti,” istakao je.

Na sastanku u Briselu razgovarano je o pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu. Sastankom je predsjedavala Mogherini, a delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, saopoćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.