Porezna uprava FBiH: Nisu blokirani računi kladionica u Zenici

Porezna uprava FBiH – Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe ‘lutrije, igre na sreću sportske kladionice.

Porezna uprava Federacije BiH demantovala je medijske navode Gradske uprave Zenica da je “Porezna uprava blokirala račune poreznih obveznika” i da “gradu moraju platiti pola miliona KM”.

U vezi sa objavljenim tekstom u kojem su u saopćenju Gradske uprave iznesene, kako navode iz Porezne uprave, netačne informacije i podaci, a u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica saopćenjem demantuje navode.

“Porezna uprava FBiH – Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe ‘lutrije, igre na sreću sportske kladionice’, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica, kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe ‘lutrije, igre na sreću, sportske kladionice’, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu.

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.