Povećan uvoz i izvoz za 13,29 posto u II kvartalu

Bosna i Hercegovina u drugom kvartalu ove godine ostvarila je izvoz od 5.351.121.000 KM, što predstavlja  povećanje izvoza od 13,91 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u drugom kvartalu 2017. iznosi 8.771.985.000 KM, što je više za 13,90 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ti podaci izneseni su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, (01.08.) tokom predstavljanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u  drugom kvartalu 2017.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je u prvom polugodištu ove godine nastavljen trend rasta vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za dva posto i sada iznosi 61 posto. Solidan trend koji bilježi BiH – rekao je Šarović.

Naveo je da uprkos nepovoljnom ambijentu u državi, posebno političkom, ekonomija bilježi rast i rezultate vanjskotrgovinske razmjene.

Elementi automobilske industrije, namještaj i obrađeno drvo, obuća i dijelovi obuće, aluminij i proizvodi od aluminija, željezo i električna energija su neki od rastućih trendova – naglasio je Šarović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je istakao da je porast izvoza iz BiH u odnosu na isti period prethodne godine ostvaren u svim zemljama vodećim partnerima u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Naveo je da je najviši  rast izvoza zabilježen u Srbiju, Hrvatsku, Holandiju, Crnu Goru i Tursku.

– Kod uvoza, najveći procenat povećanja zabilježen je  iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske – kazao je Egrlić te dodao da je to pokazatelj da se BiH okreće regionalnim partnerima.

Rekao je i da je najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvarila s Austrijom, 100,14 posto i s Njemačkom, 93,26 posto.

Na predstavljanju vanjskotrgovinske razmjene BiH u drugom kvartalu 2017. naveden je podatak da je na tržište Evropske unije izvezeno robe u vrijednosti  3.834.612.000 KM, dok je uvezeno u vrijednosti 5.942.457.000 KM.

Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska, gdje je za pola godine ukupan izvoz iznosio 620 miliona KM, od čega je najviše izvezeno električne energije, sirovog aluminija, drveta, sjedala i tkanine.

Zabilježen je rast izvoza svih sektora privrede u Hrvatsku. Proizvodi životinjskog porijekla (meso, riba, mlijeko) su ostvarili rast izvoza više od 200 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz voća i povrća je smanjen za više od 18 posto , šećera i njegovih proizvoda za više od 60 posto.

Nakon EU, CEFTA 2006 u razmjeni s BiH učestvuje sa 16,3 posto izvoza i 15,2 posto uvoza. Na tržište CEFTA za šest mjeseci 2017.  je iz BiH izvezena roba u vrijednosti  873,75 miliona KM i izvoz je u odnosu na isti period prethodne godine veći za 30,53 posto. Najznačajniji vanjskotrgovinski partner iz CEFTA regiona po obimu razmjene je Srbija s kojom BiH bilježi i značajniji deficit razmjene iz ovog regiona. Na tržište Srbije u prvom kvartalu BiH je izvezla robe u vrijednosti  oko 523 miliona KM, što je za 42,83 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U drugom kvartalu  2017. na tržište Srbije najviše je izvezeno koksa i polukoksa od kamenog ugljena, mrkog uglja,  vrijednosti 96,62 miliona KM.

U šest mjeseci 2017.  obim razmjene s Tuskom iznosio je oko 499 miliona KM. Izvoz u Tursku u drugom kvartalu iznosio je više od 188 miliona KM i veći je u odnosu na prethodnu godinu za 19,30 posto. Uvoz iz Turske povećan je za 6,72 posto  i iznosio je oko 310 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je povećana i iznosila je 60,7 posto.

Izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u zemlje EU je  u odnosu na isti period prethodne godine povećan za oko 5,79 miliona KM, ribe za 3,91 milion KM, vina za 160 hiljada KM.

Elektro-energetski sektor BiH je ostvario značajan rast izvoza i uvoza u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na isti period prethodne godine, indeks povećanja izvoza električne energije je oko 63 posto, dok je kod uvoza 130 posto.

Izvoz i uvoz tarifne grupe 27 – mineralna goriva je povećan oko 49 posto i 46 posto.

Hemijska industrija nastavlja trend povećanja izvoza, gdje je najviši porast ostvaren kod izvoza proizvoda od kamena, gipsa, cementa, i izvoza stakla i njegovih proizvoda.

Drvoprerađivačka industrija tradicionalno bilježi suficit, sa sve većim učešćem izvoza namještaja i njegovih dijelova. Za prvih šest mjeseci tekuće godine, ostvareno je povećanje izvoza namještaja za nešto više od pet posto u odnosu na prošlu godinu, ali je povećan i izvoz trupaca te celuloze.

Metalski i elektrosektor su najveći izvozni sektor BiH. Proizvodi od metala imaju značajan razvojni potencijal, ali prednjači izvoz proizvoda s niskom dodatom vrijednošću.

Namjenska industrija je ostvarila rast izvoza više od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, međutim, zabilježen je i značajan rast uvoza ove industrijske grane.